Ульяновский областной

Центр трансфера технологий

Отправить на печать
Система обработки и упаковки пищевых полуфабрикатов
Номер профиля: ТП-62
ОБЩЕЕ ОПИСАНИЕ
Аннотация предложения
Шведское малое предприятие разработало систему для обработки и упаковки пищевых полуфабрикатов, основанную на принципе приготовления и пастеризации продуктов питания с помощью СВЧ-излучения непосредственно в запаянной для потребителя упаковке. Метод дает отличное качество пищевых продуктов, которые можно повторно нагревать. Принцип упаковки запатентован. Компания ищет производителей продуктов питания, заинтересованных в развитии сферы применения их специфических продуктов. Исходный текст: "A Swedish SME has developed a system for processing and packaging convenience foods based on the principle of cooking and pasteurising food using microwaves directly in the sealed consumer package. The method gives excellent food quality and is easy to reheat. The packaging principle is patented. The company is looking for food producers that are interested to develop applications for their specific products."
Описание предложения
The idea of the patented method is that the producer prepares and pasteurises the food directly in the consumer packaging using a method-specific valve.
Food ingredients (typically 200-1000 g) are inserted into a tray. A purpose-designed valve is applied, after which the package is sealed.
The package is transported into a microwave tunnel where the product is cooked. The food releases steam, increasing the pressure and opening the valve. A controlled amount of steam is released through the valve together with the air that was in the package
After cooking, the cooling process begins immediately. The valve closes while there is still an overpressure in the package. The remaining steam condenses, causing an underpressure in the package. The final result is a cooked, pasteurised and vacuum-packed product.
Инновационные аспекты предложения
The idea of the patented method is that the producer prepares and pasteurises the food directly in the consumer packaging using a method-specific valve.
Главные преимущества предложения
The first benefit of the method is the premium product quality. Microwaves heat effectively, and minimise process time while maintaining the nutritional value, colour and texture.
From the producer’s point of view, the continuous production line generates efficiency compared to batch production. The extended shelf life has several advantages, including the potential for centralised production, longer production cycles and less waste. In addition, the product requires neither evacuation nor modified gas packaging, which improves both time- and cost-effectiveness. Defective products are clearly indicated by the lack of vacuum, which increases product safety. For the customer, the obvious vacuum acts as reliable non-tamper evidence. Overall, the method means higher product quality and more cost-effective production.
The packaging is designed for rapid and effective reheating. The ingenious valve enables the consumer to reheat the product correctly, maintaining the superior product quality all the way to the plate. Furthermore, the products are sealed with user-friendly peel-off film, making them easy to open for everyone – old and young.
Технологические ключевые слова
ПИЩЕВАЯ ПРОМЫШЛЕННОСТЬ
Технологии пищевой промышленности
Питание и здоровье
Обработка пищевых продуктов
Технология пищевых продуктов
Текущая стадия развития
  • Промышленный образец
Дополнительная информация
Данные отсутствуют
Права интеллектуальной собственности
  • Патент получен
Комментарии
Даты и номера имеющихся патентов
Данные отсутствуют
РЫНОЧНЫЕ ПРИМЕНЕНИЯ
Краткие коды рыночных применений
Промышленность
  • Промышленное производство
Рыночные применения
Данные отсутствуют
СОТРУДНИЧЕСТВО
Тип требующегося сотрудничества
  • Дальнейшие исследования
  • Лицензионное соглашение
Предпочитаемые страны
Данные отсутствуют
КОММЕНТАРИИ
Тип искомого партнера
Данные отсутствуют
Область деятельности партнера
Данные отсутствуют
Задачи, стоящие перед партнером
Данные отсутствуют
Дополнительная информация
Данные отсутствуют
ИНФОРМАЦИЯ ОБ ОРГАНИЗАЦИИ/ФИРМЕ
Тип
  • Промышленность
Размер организации / фирмы
  • < 10 сотрудников
Дата публикации: 2009-03-06 | Вернуться

Copyright © 2007–2008 ГОУ ВПО Ульяновский государственный технический университет,
Ульяновский областной Центр трансфера технологий

По всем вопросам обращайтесь ctt@ulstu.ru