Ульяновский областной

Центр трансфера технологий

Отправить на печать
Технология микроволновой вакуумной сушки овощей/фруктов и ягод
Номер профиля: ТП-54
ОБЩЕЕ ОПИСАНИЕ
Аннотация предложения
Латвийский исследовательский институт разработал технологию для производства сладких сушеных ягод (вишни обыкновенной, черной смородины, а также тыквы) с использованием микроволнового вакуумного сушильного оборудования. Все продукты полностью натуральные и могут быть использованы непосредственно в пищу или как полуфабрикаты во многих секторах пищевой промышленности. Институт ищет партнеров в промышленности, заинтересованных в дальнейшем развитии технологии или производстве, а также ищет исследовательские институты или компании для новой реализации технологии.
Описание предложения
A Latvian research institute has developed a technology consuming microwave vacuum drying equipment for processing of berries and vegetables (e.g. pumpkins, pears etc.) in order to obtain candid fruit (“Succada”): sweet dried berries and vegetables.
The technology characteristics include the temperature regime, drying schedule, the optimal volume of fresh berries, fruit or vegetables etc. Mainly sugar syrup (cane or beet) was used as a sweetener for production of the candid fruit. To obtain sweet, dried pumpkins’ pieces sugar syrup with juice of Chaenomeles Japonica fruits was added to give the product a specific taste. For specialized diabetes applications fructose can be used instead of sugar when preparing the syrup.
In order to obtain high quality products it is necessary to choose appropriate sorts of fruit and berries carefully. The sour cherries have to have big, dense part of flesh and a small pit. The sorts of black current useful for production of juice are not suitable for production of candid black current succada. Also sorts with too small berries are not suitable. The best sorts of pumpkin are those with dense flesh.
All products are fully natural and can be utilized as independent food, functional food or as semi-finished products in many sectors of food industry (confectionary, public catering etc.).
Инновационные аспекты предложения
-The rotational drying process ensures separated, non-agglutinated pieces.
-Consumption of the juice of Chaenomeles Japonica fruits in production of sweet dried pumpkin helps to suppress the specific aroma of pumpkins.
Главные преимущества предложения
-Using the developed technology for obtaining sweet, dried black currant it is possible to economize up to 30% of sugar in comparison with wet berries’ sweetening technologies. Thus the price of the final product can be considerably reduced.
-The process ensures consumption of fewer work forces than the on-shelf drying equipment.
-Sweet, dried pumpkin’s pieces (chips) as well as the dried berries could be used as functional food or as natural, healthy sweets.
Технологические ключевые слова
ПИЩЕВАЯ ПРОМЫШЛЕННОСТЬ
Технологии пищевой промышленности
Обработка пищевых продуктов
Технология пищевых продуктов
Текущая стадия развития
  • Промышленный образец
Дополнительная информация
Данные отсутствуют
Права интеллектуальной собственности
  • Секретное know-how
Комментарии
Даты и номера имеющихся патентов
In further research with potential cooperation partners it has to be determined: 1) changes of the useful substances and vitamins in the offered process of microwave drying; 2) the best sort of each kind of berries, fruit and vegetables for the offered te
РЫНОЧНЫЕ ПРИМЕНЕНИЯ
Краткие коды рыночных применений
Промышленность
  • Промышленное производство
Рыночные применения
Данные отсутствуют
СОТРУДНИЧЕСТВО
Тип требующегося сотрудничества
  • Техническая кооперация
  • Дальнейшие исследования
Предпочитаемые страны
Данные отсутствуют
КОММЕНТАРИИ
Тип искомого партнера
Данные отсутствуют
Область деятельности партнера
Данные отсутствуют
Задачи, стоящие перед партнером
Данные отсутствуют
Дополнительная информация
Данные отсутствуют
ИНФОРМАЦИЯ ОБ ОРГАНИЗАЦИИ/ФИРМЕ
Тип
  • Исследовательский институт /Университет
Размер организации / фирмы
  • < 10 сотрудников
Дата публикации: 2009-02-09 | Вернуться

Copyright © 2007–2008 ГОУ ВПО Ульяновский государственный технический университет,
Ульяновский областной Центр трансфера технологий

По всем вопросам обращайтесь ctt@ulstu.ru